2002

Edellisvuoden syysniitoilla ei ollut vielä juurikaan vaikutusta vuoden 2002 pesimälinnustoon. Ruskosuohaukka ja kaulushaikara eivät tosin enää pesineet saaressa, sillä niittojen seurauksena lisääntynyt avoimuus saaren kaakkoiskulmauksessa heikensi jo siinä määrin näiden lajien elinmahdollisuuksia. Tämä oli ollut odotettavissa mutta tiedostimme myös kyseisille lajeille olevan jatkossakin runsaasti elintilaa järven itäreunan ruovikoissa ja avovesialueiden maapetovapaissa ruovikkosaarekkeissa, missä ne ovat jatkaneet pesimistään entiseen malliin.

Jänkäsirriäinen 27.7.2007 (Kuva: Tatu Itkonen)

Niiton lisäksi lokkiyhdyskunnan ja laajemmaltikin saaren kevättalvinen kulottaminen ja näin heinämassan hävittäminen toi muun muassa naurulokille lisää pesimäalaa. Kun vuonna 2000 pesiviä pareja oli 865, laskettiin niitä keväällä 2002 tuplaten enemmän (!), tarkalleen 1 624 paria. Lisäksi tuolloin raivattiin lokkiyhdyskunnasta viimeiset pajukot, joita oli raivattu kertaalleen jo 1990-luvun alkupuolella.

Myös keväinen muuttolajisto oli kahlaajien osalta hieman kohentumassa. Enemmälti saaressa ruokaili perinteiseen tapaan vain suokukkoja, mutta tehtiinpä jo ensihavainto jänkäsirriäisestäkin.